Historie

 

De diverse verenigingen kennen al een lange bestaansgeschiedenis. In 1931 werd LR de Schaffelaar opgericht en in 1944 wilden ook een aantal boerenjongens uit Terschuur samen gaan oefenen. De naam Vrijheid kon pas na de bevrijding officieel worden gevoerd. De maneges bestonden destijds uit een stuk wei-/bouwland bij één van de leden thuis. Wekelijks werd er geoefend in lessen bestaande uit soms wel 15 ruiters. De meeste paarden werden tevens gebruikt voor het boerenwerk. In 1961 wilde ook de volgende generatie starten met de ponylessen en zo ontstond ponyclub De Schaffelaartjes. 

 

Op voorwaarde dat alle drie de verenigingen ervan zouden profiteren kreeg de gemeente Barneveld in 1977 het aanbod om op het terrein aan de Nijkerkerweg een overdekte manege te bouwen. Zo ontstond het Hippisch Centrum Barneveld waar de kantine, binnen- en buitenbak bijdroegen aan het enthousiasme van 3 verenigingen. Dankzij een goedlopende samenwerking werd 27 jaar lang iedere herfst het nationale springconcours “Indoor Barneveld” georganiseerd.

 

In de loop van de jaren zijn er verschillende pogingen geweest om de 3 verengingen onder te brengen in één organisatie. Met ingang van 1 januari 2015 is officieel Ruitersportvereniging Barneveld e.o. (RSV) ontstaan. Helaas moest de vertrouwde locatie aan de Nijkerkerweg wijken voor een uitbreiding van het industrieterrein. Het tekent het enthousiasme van de nieuwe rijvereniging dat er binnen 14 dagen een tijdelijke locatie in Voorthuizen is gerealiseerd, zodat de rijlessen slechts 2 weken niet gegeven konden worden.